Tuesday, October 31, 2006

TERRA MADRE - TOPRAKANA


26-30 Ekim 2006 tarihleri arasında Slow Food organizayonunun İtalya Torino da düzenlediği Terra Madre'ye davetli olarak katıldık. Defne'nin uğraşması ve bağlantıları dolayısiyla davet edilmiştim. E-maillerimi okumadığımdan, konuyla ilgili fazla bir bilgim olmadan, Türkiye' den davetli diğer 8 kişiyle birlikte Torino'ya vardık. Slow food deyince aklıma fast food a karşı bir aksiyon , aşçıların güzel yemekler hazırlayıp yavaş yavaş , keyfini çıkararak yedikleri bir aktivite geliyordu. Uçaktan inince çok farklı bir durumla karşılaştım. Dünyanın dört bir tarafından 6000 delege bir araya gelmiş ,ulaşım ve konaklama masrafları( 7 milyon Euro) organizasyon tarafından karşılanıyordu. Terra Madre'nin amacı ,büyük şirketlerin daha fazla kar, daha çok satış ,daha az lezzetli, toprakananın hor kullanılıp, kirletildiği sisteme karşı, daha temiz,daha lezzetli ,çeşitliliğin ,farklılığın olduğu ,köylülerin, çiftçilerin ,küçük üreticilerin bir araya gelip seslerini her geçen gün daha fazla insana duyurarak ,olup bitenin farkındalığını artırmak. 5 gün boyunca 170 ülkeden 6000 kişi ,üretimden ,temiz enerji kaynaklarına, ucuz krediden ,pazar politikalarına birçok farklı konularda fikir alışverişinde bulundular . Terra maddedyle ayni tarihte , cok yakinda Salon del Gusto adinda dunyanin dort bir yanindan urunlerini tanitmaya gelmis ureticilerin bulundugu bir yiyecek,icecek fuari vardi.
Burasi kesinlikle daha cok ilgimizi cekti. Yuzden fazla et, et urunleri, sarkuteri ve bizi en cok ilgilendiren taze sosisler. En buyuk sikintimiz urunlerin tamaminin domuz icermesiydi. Essek, okuz, at gibi farkli etlerden yapilan sosislerde en az 20% oraninda domuz yagi kullaniliyormus. Hepsi birbirinden guzeldi ama dondugumuzde uygulama sansimiz yoktu. Kendimiz icin yeterince yedik ve yanimiza aldik. Kucuk ureticilerin mallari nefisti , hepsi birbirinden farkli doku , koku , lezzetteydiler. Belli ki senelerin verdigi deneyim , birikim ile yapilmislardi. Buyuk firmalarin mallari ise felaket. Hepsi standart. Tatsiz tuzsuz.
Terra madreyle ilgili ciddi yazim buydu. Bir tane de gayri ciddi fikirlerimi ve yaptiklarimizi yazicam. Bi daha da beni oraya davet etmeyecekler. Ben de gitmem zaten.