Wednesday, February 27, 2008

EN IYI HAMBURGER

Hurriyetin cuma ekinde en iyi hamburger secildik ama time out en iyi semt mekaninda elendik bizim cocuklarda torene gidip protesto etmisler. Daha once de yine hurriyette en iyi kasap secilmistik. Odul modul vermiyorlar ama iyi reklam oluyor. Bunu takip eden gunlerde servis veremez hale geliyoruz. Madem en iyi biz seciliyoruz o zaman bizde anlamazmiyiz bu isten. Benim listem cok farkli olurdu.
1. Kral burger; Istanbul'a 80 li yillarda turistik amacli geldigim zamanlarda yasli bir amca inanilmaz soslarin ne oldugunu sorunca kiziyordu. Eskisinden cok farklida olsa hala orada yemeyi seviyorum. Etini anlamis degilim et gibi degil zaten et tadi almiyorum ama soslar cok guzel. Ekmek falan da inanilmaz. Dayanamiyorum iki tane yiyorum suclu hissediyorum.

2. Jumbo burger : Karsida buyuk kulubun karsisindaki yer. Sari ne oldugunu anlamadigim tatli bir soslari var. Uc katli yaptiriyorum zevkten oluyorum.Yaninda kocaman bardakta bira icince kafam iyi oluyor. Peynirli sosis patates herhalde 8500 kalori uzak durun. Onada ayni sostan koyuyorum.

3.Nu pera :Nu peranin ilk acildigi zaman adem usta bana bir hamburger hazirlamisti herhalde hayatimda yedigim en guzel hamburgerlerden biriydi . Numnumlarin bu hamburgerle uzaktan bile akrabaligi yok. O hamburger artik yok.

4. Kizilkayalar : pis seyleri yemeyi seviyorum .Birkac kez midem feci bozuldu ve geneldede midem kotu oluyor yine o garip hamburgeri arasira yemeden yapamiyorum.

5. Bar burger: resitpasada yeni acilan bir yer birkac kez yedim. Fena degildi belki dogru sos kombinasyonunu yapamamis olabilirim keske onlar yonlendirseler. Fazla secenek olunca secemem yada hangi tat hangisiyle iyi gider bilemiyorum. Ama yaptiklari ise ozen gosteriyorlar.

Aklima gelen damagimda kalmis baska bir hamburger yok . Malesef Turkiye de en iyi on secmek imkansiz. Zaten bir isi dogru duzgun yapan bikac kisi var. Mesela simdi en iyi on steakhouse secilse ne yazicam.

Yurt disinda bildigim bir kac tane var. Newyork'a gittigimde

1.Corner bistro: super cool bir mekan. medium rare yapiyorlar cok lezzetli

2.Burger joint: Park meridien otelin icinde cok mutevazi kucuk sade cok lezzetli

3.Shack shack: yaklasik iki saat toplam 110 kisi bekledikten sonra ne yesem guzel gelirdi. O da bir yol.

Birazda iyi hamburger nasil yapilir ondan bahsedeyim .( Madem en iyi hamburgerci secildik biraz hava atiyim).
Et: tabiki en onemli malzeme. Iyi et olmadiktan sonra sonra gerisi hikaye. Yagli bir duve (genc disi inek) etinin kaburganin uzerindeki etlerden sadece bir kere kalin aynada( Kiyma makinasinin deliklerinin buyuk olani) cekilmis kiyma.
Tuz karabiber hicbirsey konulmadan yogrulmadan sadece sekil verilmeli. Yarim saat dinlendikten sonra az veya az orta komur atesinde pisirmeli.
Ekmek, sogan ,peynir veya diger hersey zevke gore degisir. Zaten onlardan da fazla anlamam. Et guzel olduktan sonra digerleri size kalmis ne yaparsaniz yapin sonuc iyi olacaktir.

Bu anlattigimdan bir ust modeli yani cok daha guzeli var . Onuda sonraya sakliyorum.

3 comments:

kaekulus said...

harika bir iş başarmışsınız. umarım bende sizin istanbulda yaptıgınızı ankara da başarırım. biliyorum daha ögrenmem gereken çok şey var. zamanla olur belki herşey.

meat rules man meat rules. :)

Unknown said...

jumbodaki sarı sos dediginiz sos,mayonez ve baldan yapılıyor.Birde en iyi hamburger mekanlarına yesilkoydeki champions daahil edilebilir. buyuk porsiyon, garniler ve tabiki hamburgerler cok lezzetli

kaminetto said...

Çok ayıp ama sizi dün buldum. Yirmi yıl restoran çalıştıran, aşçı ve tatlı ustası, İzmirli olup, etinizi bilmemek ne rezalet. Konak Pier'de de varmış üstelik. Vejetaryen olmanın getirdiği et bilmezlik. Ama sebzelerde Girit'liden beterim doğal olarak. Blogumu hani zaman olurda izlerseniz çok sevinirim. Kızım Odtü oğluşun Bilkentte doktora yapıyor. İnşallah sizin gibi başarılı olurlar. Hep sevgiyle ve güzelliklerle kalın. Nazara çok inanırım. Yaradanım sizi nazardan korusun.