Saturday, November 18, 2006

Izgara ve Barbekü


Izgara yiyeceklerin ateşin üstünde direk pişirilmesidir. Amacı yiyeceklerin hızlı bir şekilde çok yüksek ateşte pişirmektir.Barbekü ise ızgaranın fırın ile islemenin karışımı olarak kullanılmasıdır. Amacı yiyecekleri yavaş pişirerek is tadını almasını sağlamaktır.
Izgarada biftek (steak) gibi ince kesim etler ,deniz ürünleri ,sebzeler ve pizza pişirilebilir.Yiyeceğin iki tarafıda kızarınca işlem tamamdır. Bu metod doğal olarak yumuşak olan yiyeceklere uygundur. Pişirmenin iki amacı vardır; yiyeceği ısıtmak ve yüzeyini kahverengileştirmek.
Kömür ızgarada , yüksek ateşte hızlı biftek pişirmek için odun kömürü ,düşük ateşte yavaş pişen yiyecekler (kaburga gibi) için sıkıştırılmış kömür kullanmak doğrudur.
Kömür ızgaranın altına yandıktan sonra farklı seviyelerde konulursa amaca uygun olarak etlerin pişirme esnasında yerleri değiştirilebilir.Kalın bir steak için ızgaraya yakın kömür mühürlemeyi kolaylaştırır. Daha sonra içinin pişmesi için kömürün mesafesinin biraz daha uzak olduğu bölüme alınır.

No comments: