Tuesday, June 28, 2005

Sut danasi

Sut danasi uzerine 2000 yilindan bu yana calisiyorum. Benden once Turkiye ' de Pinar Izmir de sut danasi uretimi yapmis. Neden devam etmedigini bilmiyorum . Kucuk bir pazar oldugundan olsa gerek. 2003 yilinda maret kucuk capli sut danasi uretmeyi denedi ancak kisa surede vazgecti. Emre Mermer yani bendeniz bu isin ucunu birakmaya niyetli degilim.
Sut danasi nedir? Buzagilar genelde kisa bir surede anne sutunden kesilir (1 ay veya 45 gunde) ,eger anne sutunden kesilmeden buzagiya sut vermeye devam eder ve hayvanin gelisimini sut ile devam ederseniz 6-7 ay sonra elde edeceginiz hayvana sut danasi denir. Bu sut , inegin kendi sutude olabilir, buzagi mamasindan elde edilen sutde. Sonucta 6-7 aylik ken kesilen hayvan canli olarak 200 kg gelir . Karkas agirligi 100-120 kg olur. Eti , pembe, yumusak ve yagli olur. Sut danasi beslenirken sut haricinde baska bir sey yermi , yerse ne olur? Avrupa da hayvan haklarina gore gevis getiren hayvanlarin sadece sut ile beslenmesi yasaktir. Belli miktarlarda sutun yaninda ot ve yem verilmek zorundadir.Bana gore en guzel sut danasi annesinin sutunu icerken baska yemlerde yiyen hayvandir. Peki ot yerse ne fark eder? Etin rengi koyulasmaya baslar .Sut danasi dendiginde akla ilk gelen beyaza yakin pembe ettir. Ingilizce karsiligi "Milk fed veal" yani sutle beslenmis dana. Hollanda sut danasi konusunda en ileri durumdaki ulke. Turkiye' de et ithalati yasak oldugundan sut danasiithal edilememektedir. 'Dukkan' armutlu daki kasap sut danasinin tek adresi. Birazda reklam yapiyim dedim.

4 comments:

emre mermer said...

MERHABA EV CINI. TURKCEDE ISTEDIGINIZIN TAM KARSILIGI YOK FAKAT ISTEDIGINIZ STEAK `PANCETANIN ICERISINDAKI ETLI BOLUM` OLARAK ADLANDIRILABILIR.

Anonymous said...

Kobe İneği Dedikleride Süt danasımı oluyor acaba...

Unknown said...

Süt danası vahşettir..Yemeyin yedirmeyiniz.http://www.turseng.com/2013/02/sut-danasi-iskencesi-sut-danasi.html

Unknown said...

Panceta flank steak. Skirt diyaframdan cıkar. Akcigerleri çalıştıran kas yani. İç dış diye ayrılır. Dışı makbuldur